Vegaanihaaste, osa 3: Laita ruokaa lapsen kanssa

Vegaanihaasteen päivitykset ovat olleet vähän aikaa tauolla muiden kiireiden keskellä. Varsinainen haastekuukausikin tuli päätökseen, ja vegaanisuudesta tuli osa arkeani. Halusin kuitenkin jakaa vielä tärkeän oivalluksen siitä, miten ruoanlaitto yhdessä lapsen kanssa saa kasviksia vihaavan leikki-ikäisen innostumaan uusista mauista.

Meidän perheessä on ollut tasan kaksi vihannesta, joihin lapsi on suostunut koskemaan: parsakaali ja herne pyreenä, mutta ei tietenkään kokonaisena. Lisäksi olen ujuttanut pastakastikkeeseen kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Kun pilkon ne riittävän pieniksi ja kypsennän pitkään, kasvikset pehmenevät osaksi kastiketta ja uppoavat nirsompaankin ihmistaimeen.

Vegaanihaasteen aikana aloin miettiä, miten lapsen saisi innostumaan uusista ruoista. Lapset rakastavat itse tekemistä, niin meidänkin kolmevuotias. Aloin ottaa hänet järjestelmällisesti mukaan ruoanlaittoon.

Strategia oli ilmeisen tehokas. Vaikka kaikki asiat eivät vieläkään maistu, nyt lapsi haluaa testata kaikkea. Jos ruoka on rapeaa, se kelpaa varmasti oli se sitten tofua tai teeleipää. Lapsi ei normaalisti syö edes synttärikakkua, mutta itse tehty porkkanakakku osoittautui herkulliseksi, kun lapsi tajusi sen maistuvan ihan piparilta. Kakkutaikinan syöminen on lapsuusmuistojen klassikko, nyt se on sitä myös omalle lapselleni. Kypsänäkin sitä upposi lapseen useampi pala.

Olemme aloittaneet leipomisesta, puuron mikrottamisesta ja leivän voitelusta. Seuraavaksi alamme harjoitella leikkuuveitsen käyttöä yhdessä.

Uusien taitojen oppiminen onkin lapselle ylpeyden aihe. ”Äiti, minä teen puuron itse. Olen jo taitava!”

Lasta ei pidä huijata syömään mitään, mutta ei kasvisruoasta tarvitse tehdä mitään erityistä numeroakaan. Kun olen tarjonnut suupaloja uusista asioista maisteltavaksi, olen kyllä kertonut mitä hän suuhunsa laittaa. En näe kuitenkaan tarpeelliseksi kertoa lapselle, että kyseinen ruoka on nimenomaan kasvisruokaa. Sehän tarkoittaisi, että kasvisruoka on poikkeus normaaliin liharuokaan. Ihan tavallista ruokaahan se on. Kerron mieluummin lapselle, että tässä ruoassa on tofua tai tomaattia, parsakaalia tai kaurahiutaleita.

Minusta on ihanaa innostua taas ruoanlaitosta. Vielä enemmän se tuntuu lämpimältä läkähdykseltä rinnalla, kun siitä innostuu lapsenikin.

 

Tässä vielä muutama hyvä resepti vegaanihaasteen kahdelta viimeiseltä viikolta:

Vegaaninen ja gluteeniton porkkanakakku – Se lapsen rakastama piparikakku

Teeleivät – Tästä reseptistä tulee vegaaninen, kun käyttää kasvimargariinia ja kasvimaitoa. Todella helppo resepti tehdä lapsen kanssa yhdessä. Juniori piti näistä niin kovasti, että pisti isänsä koville, kun tämä oli syönyt kulhosta viimeisen teeleivän.

Grillipannu tofusta ja paprikoista – Tämä ei ollut niin lapsen mieleen, mutta minä rakastan. Padron-grillipaprikat ovat ihania!

Vegaaninen carbonara – Toinen ruoka enemmänkin aikuiseen makuun, josta tuli todella hyvää.

Ja vielä viimeisin löytö. Viikonloppuna kokeilemme mustapapu-perunanachoja.

 

Kuva: Pixabay

Muuta aiheesta:

Vegaanihaaste, osa 2: kaksi viikkoa takana ja minä haluan sitoutua 

Vegaanihaaste, osa 1: vähentäminen tavoitteeksi!

Kuinka lapsiperhe tarttui vegaanihaasteeseen