5 ASIAA, JOILLA VOIT SUOJELLA LASTA VERKOSSA

Vanhempien tehtävänä on suojella lasta ja nuorta sosiaalisessa mediassa ja netissä. Tähän vastuulliseen tehtävään ei ole tarjolla pikaratkaisua. Paras ja tehokkain keino suojella lasta on olla läsnä lapsen elämässä ja luoda häneen luottamuksellinen suhde.

1. Ole läsnä lapsen elämässä
Luottamuksellisen keskustelun aikaansaaminen vaatii aikuiselta aikaa ja rauhallista lähestymistä. Vaikeista aiheista keskusteleminen on helpompaa, kun digimaailmasta osaa puhua luontevasti. Aikuinen saa olla kriittinen, mutta digitaalisuutta ei kannata pitää mörkönä. Tutustu yhdessä lapsen kanssa hänen lempitubettajiinsa ja varaa aikaa yhdessä pelaamiselle.

2. Keskustele lapsen kanssa, mitä kuvia ja videoita verkossa voi jakaa
Kaikki, mitä internetiin ladataan, on siellä ikuisesti. Edes poliisilla ei ole mahdollisuutta poistaa materiaalia verkosta. On myös hyvä muistaa, että yksityisestikin jaettu materiaali voi kuvapalvelujen ja sovellusten kautta päätyä julkisiksi.

3. Tarkista sosiaalisen median yksityisyysasetukset
Katso yhdessä lapsen kanssa sosiaalisen median tilien yksityisyysasetukset. Yleisemmin käytettyjä sovelluksia ovat Instagram, Snapchat ja TikTok. On turvallisempaa pitää tilit yksityisinä, jolloin viestejä ei pysty lähettämään ennen kaveri- tai seuraajapyynnön hyväksymistä.

4. Kasvata lapsesi tunnistamaan normaalin ja epänormaalin kanssakäymisen erot
Lapset ja nuoret eivät välttämättä tunnista, mikä on normaalia käyttäytymistä netissä. Pelastakaa Lapset ry:n tekemän selvityksen mukaan lapset ja nuoret kaipaavat kasvattajilta tietoa siitä, mitä netissä saa tehdä ja mitä ei – ja mitä voi sietää.

Seksuaaliset motiivit eivät ole ainoa syy lähestyä lapsia ja nuoria. Toiset nuoret ja lapset voivat myös tehdä kiusaa ja yrittää näin selättää omaa pahaa oloaan. Lisäksi kuvamateriaalin kalastelijat voivat etsiä itselleen taloudellista hyötyä.

5. Tiedä kenen kanssa lapsi keskustelee verkossa
Kerro lapselle, että internetissä kuka tahansa voi esiintyä valeprofiililla. Henkilökohtaisia tietoja ei kannata jakaa tuntemattomien kanssa.

Jos saa viestin tuntemattomalta henkilöltä, kannattaa kiinnittää huomiota hänen käyttämäänsä kieleen. Esittäytyykö hän nuorena, mutta puhuu silti kuin aikuinen? Tarkasta myös, mitä tietoja hän jakaa itsestään. Onko hänellä omia kuvia kuvagalleriassa? Hälytyskellojen on myös hyvä soida jos henkilö kysyy heti puhelinnumeroa tai haluaa siirtää keskustelun salattuihin palveluihin kuten WhatsAppiin tai sähköpostiviestittelyyn.

Jos epäilet rikosta 

  • Pysy rauhallisena. Kuuntele ja tue lasta. Älä rankaise lasta. Älä ota puhelinta pois.
  • Älä hävitä mitään lapsesi puhelimesta. Ota kaikki todisteet talteen. Säilytä nimimerkki ja mistä alustasta on kysymys. Ota kuvakaappauksia ja säilytä viestit.
  • Voit ottaa yhteyttä Pelastakaa Lapset ry:n nettivihjepalveluun. Myös poliisiin voi olla yhteydessä netin kautta. Poliisin nettivinkistä voi kysyä neuvoa. Jos rikos on tapahtunut rikosilmoituksen voi tehdä netissä tai poliisiasemalla.

Teksti: Minna Laukkonen
Kuva: pixabay

Tämän jutun lähteenä on käytetty 16.8.2019  Tubeconissa Unelmien lavalla käytyä keskustelua. Keskustelun aiheena oli turvallisuus verkossa ja keskustelijoina asiantuntija Pauliina Sillfors ja erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset ry:stä, vanhempi konstaapeli Michela Söderström Helsingin poliisista ja vanhempi rikoskonstaapeli Marfa Raipela Keskusrikospoliisista.