Lukio-opinnot maksavat enemmän kuin korkeakoulussa opiskelu. Siirtyminen sähköiseen ylioppilastutkintoon ja lukion uusi opetussuunnitelma nostivat opiskelun hintaa. Toisen asteen koulutus käy perheille kalliiksi ja lisää eriarvoistumisen riskiä.
Helsinkiläisen Eevalan perheen kaksostytöt aloittivat lukio-opintonsa syksyllä 2017. Kaksosten lukion aloitus maksoi yhteensä 1300 euroa. Musiikin ja kuvaamataidon kursseilla on lisäksi 15 euron kurssimaksut.
”Ei meille tullut mieleenkään, että lukion aloittaminen on taloudellisesti näin kova sijoitus. Ostimme molemmille tytöille tietokoneet, joiden pitäisi kestää se kolme vuotta. Lisäksi joka jakson alussa on ostettava uudet oppikirjat”, sanoo Teija Eevala.
Yksittäisen lukiolaisen opinnot maksavat kokonaisuudessaan noin 2600 euroa.
Lukion opetussuunnitelman muutos 2016 kasvatti kuluja entisestään
Nelli Sinisaari toimii Pelastakaa Lapset ry:n Maksuton toisen asteen koulutus -kampanjan koordinaattorina. “Oppikirja-avustuspyyntöjä ja yhteydenottoja on tullut niin paljon, ettei niihin pystytä vastaamaan”, Sinisaari kertoo.
Normaalituloisetkin perheet kamppailevat lukion oppimateriaalien kallistumisen kanssa. Eniten rahaa kuluu opintojen alussa. Lukiolaiselle on hankittava tietokone ja lisenssit sekä matematiikan opintoihin soveltuva laskin. Rahanmeno opintojaksojen alussa yllättää.
Lukio-opintojen kustannuksia nostavat tietokoneen hankinta ja vuonna 2016 tehty lukion opetussuunnitelman muutos. Uuden opetussuunnitelman takia oppimateriaalit uudistuivat, eikä käytettyjä kirjoja ole tällä hetkellä tarjolla. Painetut materiaalit on uusia ja niiden kylkeen ovat tulleet sähköiset kirjat. Digitaalisuus ei automaattisesti laske kirjojen hintoja, koska sähköiset kirjatkin maksavat ja niitä ei voi myydä eteenpäin tai siirtää sisarukselta toiselle perheen sisällä.
Rahanpuute eriarvoistaa
Vähävaraisten perheiden lukiolaiset eivät välttämättä saa samanlaisia mahdollisuuksia oppia ja edistyä opinnoissaan. Kirjoja on vaikea hankkia ajallaan tai ne ovat lainassa vain osan jaksoa.
”Tämä piiloon jäävä asia on iso huoli. Nämä nuoret eivät näy tilastoissa koulupudokkaina, mutta oppimateriaalin puutteet vaikuttavat arvosanoihin ja tietopohjaan”, sanoo Nelli Sinisaari. Lukion päättötodistuksen arvosanat vaikuttavat yhä enenevässä määrin jatko-opintoihin pääsyyn.
Pelastakaa Lapset ry:n tekemän selvityksen mukaan lukion kalleus vaikuttaa perheiden toimeentuloon. Vaikka kirjat saataisiinkin ostettua ajallaan, joudutaan säästämään jossain muussa, kuten lukiolaisen harrastuksissa. Tämä näkyy nuorten hyvinvoinnissa ja jaksamisessa.
Toisen asteen maksuton koulutus ei poista kaikkia ongelmia, mutta antaisi jokaiselle perusedellytykset päästä tarvittavaan koulutukseen. Opinnoissa eteneminen ei myöskään jäisi puuttuvista oppimateriaaleista kiinni.
Nuori voi myös kokea huonoa omaatuntoa siitä, että hänen opiskelunsa kustannukset ovat poissa muiden perheenjäsenten elämästä. Opintojen kalleus voi aiheuttaa opintojen keskeyttämisen.
”Tytöt ahdistuvat välillä, kun rahasummista tulee puhe ja he kyselevät, onko meillä varaa tähän. Heidän koulutus on kuitenkin etusijalla ja pihistämme sitten jossakin muussa asiassa. Jos olisin yksinhuoltaja, en tiedä, miten selviäisin”, sanoo Teija Eevala.
Kansalaisaloitteella huomio toisen asteen koulutuksen kalleuteen
Pelastakaa Lapset ry on yksi Maksuton toisen asteen koulutus -kansalaisaloitteen alkuunpanijoista.
Jos kansalaisaloitteeseen saadaan kerättyä 50 000 nimeä, eduskunnalla on velvoite ottaa asia käsittelyyn. Yhdistys ei ehdota mitään tiettyä toimintatapaa, vaan vaatii selvitystä ja sen jälkeen toimia.
Puolueet ovat väläytelleet eri ratkaisuja kuten oppivelvollisuusiän nostoa tai oppimateriaalien alv-kannan laskemista. Keskustelua kaivataan myös siitä, voisiko lukiokirjat hankkia peruskoulun mallin mukaan julkisina investointeina.
Kuva: Minna Laukkonen
Muikkelit kiittää haastattelusta Teija Eevalaa (kuvassa) ja Nelli Sinisaarta.
Ajankohtaista: Maksuton toisen asteen koulutus kaikille – kansalaisaloite netissä 18.3.2018 saakka.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607