Vilkaisu sivupeiliin: Pelokaskin nainen voi olla dekkarikirjailija

Muikkelit kävi Vaaralliset naiset -aikuisten satutunnilla Vernissassa, Tikkurilassa. Satutunnilla Pauliina Susi, Tiina Raevaara ja Virpi Hämeen-Anttila lukivat otteita uusimmista dekkareistaan.

Tiina Raevaara on koulutukseltaan perintötieteilijä. Hän yhdistää viimeisimmässä romaanitrilogiassaan tiedettä ja kauhua. Lääketieteessä, kuten kehittyneissä elinsiirroissa, on hänen mukaansa samaa pelottavaa tunnelmaa kuin kauhussakin. Tieteeseen liittyy myös paljon eettisiä kysymyksiä.

Raevaara on kertonut pelkäävänsä ainakin korkeita paikkoja, klovneja sekä isoja nukkeja. ”Pelottavan tekstin kirjoittaminen on vaikeaa. Välillä pelkään oman kirjani kohtausten kirjoittamista”, kertoo Raevaara.

Virpi Hämeen-Anttilan viimeisin Björk-dekkarisarja on perinteinen ja sijoittuu 1920-luvun Helsinkiin. Salapoliisin työ on ollut ennen vanhaan aivotyötä. Historiallinen konteksti auttaa välttämään rikostutkinnan nykyaikaisen teknologian kuvausta.

Satutunnin lopuksi Hämeen-Anttila lukee kuitenkin hyytävän pätkän kirjasta nimeltä Profeetan soturit. Tyylilaji on karumpi ja kyseessä on trilleri. Kirjan on kirjoittanut Markus Falk. Kirjoittajanimen takaa löytyy Virpi Hämeen-Anttila ja hänen miehensä Jaakko Hämeen-Anttila. Kirja on ideoitu yhdessä; Virpi on pääosin vastannut kirjoitusprosessista, kun taas Jaakosta kuoriutui editori. Kirjan päähenkilö on arabisti, joka joutuu väärään rooliin.

”Yritin päästä irti itsestäni, koska pelkään verta ja ruumiinosia”, valottaa Hämeen-Anttila trillerin kirjoitusprosessin tunnelmia. Kun hän on oikein kauhuissaan, ottaa hän tuikan rommia ja jatkaa kirjoittamista.

Pelokaskin nainen voi siis kirjoittaa dekkareita – jopa trillereitä. Itse tunnustaudun kuuluvani niihin, jotka hädin tuskin uskaltautuvat lukemaan dekkareita. Vaaralliset naiset -satutunti oli loistava tilaisuus kurkistaa suomalaisten naiskirjailijoiden jännitysromaaneihin. Romaanien kuuntelemisen lomaan ei tarjolla ollut rommia – lasillinen viiniä ja turvallista seuraa kylläkin. Seuraavaksi aion uskaltaa kokeilla kotioloissa Tiina Raevaaran trilogian ensimmäistä kirjaa: Yö ei saa tulla.

Kuva: Minna Laukkonen
Kuvassa Tiina Raevaara lukee otetta romaanistaan
Veri joka suonissasi virtaa.