Tunneteatterissa tehdään Peter Pan -näytelmää suurella sydämellä

Helsingin Työväenopiston ja Kehitysvammatuki 57 ry:n yhteistyössä toteuttama Peter Pan -näytelmä on valloittava ja lempeä esitys. Lavalla nähdään jännitystä, keijupölyä ja tanssin ja laulun riemua.

Peter Pan (Juha Salo) ja Kapteeni Koukku (Outi Kero) ottavat mittaa toisistaan Tunneteatterin esityksessä.

 

”Ryhmäläisiltä saa voimaa”

Outi Kero on vertaisryhmän vetäjä ja esittää näytelmässä Kapteeni Koukkua. ”Tämä ryhmä on energisin ryhmä, jota olen vetänyt. Saan ryhmältä voimaa.”

Kero on huomannut, että omat tunteet vaikuttavat ryhmäläisiin ja päinvastoin. “Riippuu päivästä onko vähän masentunut tai sitten vähän hermostunut. Joku on voinut pettää luottamuksen. Tällaisia asioita joudutaan välillä käymään läpi.”

Päällimmäisenä teatterin tekemisessä on kuitenkin yhteinen ilo ja tekemisen riemu.

”Mulla tuli  ilon ja surun kyyneleet yhtä aikaa, kun perheenjäsenet olivat tulleet esitystä katsomaan. Näin kuinka he eläytyivät tarinaan. Se oli vaan niin ihanaa.” Kero muistelee Peter Panin ensi-iltaesitystä.  

”Mua ei ainakaan jännitä yhtään!”

Peter Panin pääroolin esittää Juha Salo. Hän on Tunneteatterissa mukana neljättä kertaa. Jos Salo saisi valita unelmaroolin, se olisi ehdottomasti supersankari Batman. Näytteleminen tuntuu mukavalta vaihtelulta, eikä Salo pode esiintymisjännitystä.

Yhtäkkiä Salo muistaa hauskan tapauksen harjoituskaudelta. Salolla osui hammaslääkärikäynti samaan aikaan näytelmäharjoitusten kanssa, ja Kero paikkasi harjoituksissa Saloa. ”Mä tulin katsomon rappuja alas ja samalla lauloin näytelmän biisiä. Sitten vaihdettiin rooleja vauhdissa. Kiitos Outi kun autoit mua siinä.”

“Välillä rooli ja siviilihahmo sekoittuvat”

Outi Kerolla on jo näyttelijän uraa takana. Hän on esittänyt Siiri Kivelän roolin elokuvassa Vähän kunnioitusta. Elokuvan keskeisenä teemana oli vammaisen oikeus ja mahdollisuus itsenäiseen elämään.

Tunneteatterissa hän on näytellyt usein pahiksen rooleja. Välillä ryhmäläisillä on mennä roolihahmot ja Keron oma persoona sekaisin. Kaverit ovat jopa pelästyneet Keron roolia. ”Yleensäkään en ole niin ilkeä ihminen kuin Kapteeni Koukku.” muistuttaa Kero.  

Hanna Häyhä ja Juha Salo

 

“Tunneteatteri on minulle sydämen asia”

Tunneteatteria ohjaa Hanna Häyhä. Hän on työskennellyt  lasten, nuorten ja erityisryhmien, kuten kehitysvammaisten ja dysfasiahenkilöiden kanssa. Häyhä tuli mukaan Tunneteatterin toimintaan neljä vuotta sitten taustatukityöntekijänä. Tänä vuonna Häyhä hyppäsi ohjaajan rooliin Tunneteatterin alkuperäisen ohjaajan, Riikka Hervan, tilalle.

Ohjaajana Häyhä osallistaa näyttelijöitä mahdollisimman paljon. Hän pyrkii siihen, että ryhmästä syntyisi mahdollisimman paljon ideoita. Tämä vaatii paljon yhteistä keskustelua ja rauhallisen työtahdin, jossa on aikaa kertoa ideoita ja lupa kokeilla.

Peter Pan -esitystä on harjoiteltu syksystä saakka, kerran viikossa.

Häyhä pyrkii siihen, että ryhmäläiset saavat vaikuttaa tulevaan näytelmään, omiin vuorosanoihin ja näytelmän musiikkiin ja lavastukseen. Peter Pan -näytelmä valittiin demokraattisesti äänestämällä.

“Tänä vuonna top kolmoseen pääsivät Peter Pan, High School Musical ja Kaunotar ja Hirviö”, muistelee Häyhä.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoimet, mutta Häyhä toivoo, että yhteistyö Tunneteatterin kanssa jatkuu. Työtehtävä on antoisa ja ryhmäläisistä on tullut hänelle tärkeitä. Tunneteatterilaisten ohjaaminen on tarjonnut myönteisiä ja onnellisia hetkiä.

“On ollut ilo tutustua joka ikiseen tässä porukassa. Ryhmän henki on hieno, ja kaveria autetaan.”

Teksti ja kuvat: Kata-Riina Heinonen-Tricarico ja Minna Laukkonen

Tunneteatteri suunnittelee esiintymismatkaa Puolan Łódźiin kesäkuun alkupuolella.

Tunneteatterin Peter Pan -esitys on toteutettu yhteistyössä Helsingin Työväenopiston ja Kehitysvammatuki 57 ry:n Vekkaritoiminnan kanssa. Vekkaritoiminta kouluttaa ja tukee kehitysvammaisia löytämään omat vahvuutensa ja toimimaan vertaisryhmien vetäjinä ja vapaaehtoistoimijoina.
www.kvtuki57.fi

Peter Panin viimeinen esitys on lauantaina 5.5. Klo 12.00 Helsingin Työväenopiston Opistotalon juhlasalissa, Helsinginkatu 26. Esitykseen on vapaa pääsy.