Ainoa keskustelu, johon Facebookin Miestenhuoneella ei puututa, on naisiin kohdistuva vihamielinen puhe

Kielitoimiston sanakirjan mukaan miestenhuone tarkoittaa miesten wc:tä. Lähes 46 tuhannelle mieheksi sukupuolensa tunnustavalle miestenhuone tarkoittaa paljon enemmän.

Reilun vuoden ajan Facebookissa on toiminut ”ainoastaan miehille ja pojille suunnattu” suljettu ryhmä nimeltään Miestenhuone. Ryhmän ideana on tarjota vertaistukea ja toimia alustana stressin purkamiselle. Purkaukset kohdistuvat usein naisiin.

Miten mies määritellään?  Mikä tekee miehestä miehen?
”Perinteiseen käsitykseen miehestä liittyy vahvasti henkinen ja fyysinen vahvuus. Miehen odotetaan ottavan asiat haltuun, mies ei itke, ei pelkää ja jaksaa aina suorittaa. Miehen tulisi olla taloudellisesti itsenäinen ja elättää perhe”, kuvailee Turun yliopiston dosentti ja väkivaltatutkija Satu Lidman.

”Mutta kuinka monta ihmistä meistä kukin tuntee ystäväpiiristään, joka edes muistuttaa etäisesti tätä klisee-mielikuvaa miehestä? Aika harva. Tämänkaltainen arkipäivän testi paljastaa jo sen, että todellisuus on monivivahteikkaampi”.

Ryhmän takaa löytyy media-alan yrittäjä Sami Kieksi. Sama mies perusti myös mediassa paljon esillä olleen alkuperäisen Kolmelta aamuyöstä -ryhmän Facebookin. Ja myös Facebookin Naistenhuone-ryhmän.

”Ajatus lähti siitä, että olisi jännittävää kokeilla psykologisessa mielessä, miten naiset ja miehet käyttäytyvät eri yhteisöissä. Siitä syntyi Facebookin ryhmät Miestenhuone ja Naistenhuone”, Kieksi kertoo.

Kieksi kehitteli ajatustaan muutaman Kolmelta aamuyöstä -ryhmän moderaattorin kanssa.

”Kokeilu, jonka onnistumiseen uskoimme. Onhan reaalielämässäkin miehillä ja naisilla omat porukkansa. Facebookissa niillä on mahdollisuus kasvaa isommiksi.”

Kieksi painottaa, että miehetkin pystyvät syvälliseen keskusteluun. Sosiaalinen media jopa korostaa sitä.

Mistä Miestenhuoneella sitten keskustellaan? Nimet on poistettu ja keskustelun avauksia on muokattu keskustelijoiden anonymiteetin säilyttämiseksi.

”Miten jaksaa, kun muija jätti? Meillä on yhteinen lapsikin”
Monet ryhmän jäsenistä hakevat vertaistukea ja pyytävät neuvoja erotilanteisiin. Useissa kommenteissa kehotetaan juomaan viinaa ja rohkaistaan yhdyntään entisen tyttöystävän siskon kanssa.

Vakavasti otettavia neuvojakin tulee. Moni ryhmäläinen on kokenut itsekin eron ja jakaa oman selviytymistarinansa. Viina kehotetaan jättämään syrjään, aloittamaan liikuntaharrastus, ja pitämään välit kunnossa omaan lapseen.

”Mistä olet ylpeä?”
Välillä keskustelut lähtevät yleisemmälle tasolle. Eräs keskusteluun osallistuja kertoo olevansa ylpeä ihonväristään ja seksuaalisesta suuntautumisestaan. Vaikka kommentti saa paljon tykkäyksiä, moni lähtee myös haastamaan kyseisestä asiasta ylpeilyä, ”Miksi olla ylpeä jostakin, mille ei voi mitään?”. Suurin osa on ylpeä lapsistaan. Tämä ylpeyden aihe saa poikkeuksetta kannatusta ryhmän sisällä.

”Mitäs muiden perjantai-iltaan?”
Miestenhuone tuntuu olevan monelle myös tapa viettää aikaa. Ryhmässä jaetaan sen hetken tekemisiä. Useimpien vastaajien perjantai-iltaan kuuluu alkoholituotteiden nauttimista.

Maanantai-iltana suurin osa ilmoittaa olevansa töissä. Kysymyksen esittäjä on ryydittänyt kysymystään ottamallaan kuvalla biljardia pelaavasta naisesta takaapäin, vihjaten, että itse viettää maanantaita naisseurassa. Kuva rohkaisee joitakin kommentoijia epäilemään kuvassa näkyvää naista keskustelun aloittajan siskoksi ja käyttämään alentavaa kieltä naisista.

”Kuka painais sydäntä?”
Käyttäjä jakaa kuvakaappauksen naisoletetun Tinder-profiilista. Profiilin kuvailussa lukee ”Paina sydäntä, jos oot hyvä panee”. Henkilön rinnat kirvoittavat ryhmän jäsenet kommentoimaan niitä ja ilmaisemaan halukkuutensa yhdyntään. Moni intoutuu kertomaan alatyyliseen ja sovinistiseen sävyyn, millä tavalla häneen yhtyisi. Muutama kommentoi henkilön ulkonäköä. Eräs lähtee arvuuttelemaan henkilön painoa sormien perusteella.

Useissa keskusteluissa jaetaan kuvakaappauksia naisten Tinder-profiileista ja arvostellaan niitä. Myös Tinderissä käydyistä keskusteluista jaetaan kuvakaappauksia. Keskusteluissa ehdotellaan naisille yhdyntää tai haukutaan rumaksi, jos ei ole vastannut viesteihin. Eräs käyttäjä tuo meemillä ilmi, että pitää kaikkia naisia huorina.

”Kuvakaappaus Naistenhuoneelta”
Ryhmässä ollaan innokkaita tietämään, mitä aidan toisella puolella puhutaan. Kieksin mukaan on yleistä, että Miestenhuoneessa ja Naistenhuoneessa, jaetaan kuvankaappauksia toisen ryhmän keskusteluista. Kieksiä hämmästyttääkin, että osa ryhmien jäsenistä ei ymmärrä, että keskustelut saattaa nähdä kuka vain.

”Nyt niistä Zippoista kuvia!”
Monessa keskustelun avauksissa kehotetaan laittamaan kuva omaisuudestaan, kuten tupakansytyttimestä, autosta tai kelloista. Näissä ketjuissa harrastetaan myös jossain määrin vertailua ja nokittelua. Joku laittaa kuvan isosta tupakansytytin- tai kellokokoelmastaan. Joku laittaa kuvan kalliista autostaan.

”Musiikkiketju! Mitä musaa äijät kuuntelee?”
Heviä. Ja Apulantaa.

Keskustelun avauksissa kysellään myös, mistä ”toverit” seuraavat polttoaineen hintoja, tai kuinka paljon ”veljet” juovat kahvia päivässä. Viestiketjujen lisäksi ryhmässä on meemi-ketjuja ja huumorivideoita. Usein sisällöt ovat ronskeja ja jopa avoimen sovinistisia. Monissa ketjujen aloituksissa pyydetäänkin laittamaan ”härskeimmät meemit mitä löytyy”.

Ryhmässä on kaikenikäisiä teini-ikäisistä keski-ikäisiin. Osalle täysi-ikäisenä elämäänsä jo vuosikymmeniä viettäneelle tämä on kova paikka. ”Eikös tämä ole Miestenhuone eikä mikään pikkupoikienhuone?” saatetaan valittaa. Kieksi näkee tämän harmillisena ja toivoisi, että ryhmässä toimittaisiin iso veli-hahmona nuoremmille.

Yhdistävä tekijä keskusteluissa on, että ryhmän jäsenet lähtevät korjaamaan vääriä väitteitä. Sille, joka öyhöttää maahanmuuttajien  tuista, todistetaan että kaikki saavat saman verran tukia. Sille, joka haukkuu kasvisruokaa, kerrotaan, että miehisyys ei vähene, vaikka liha jäisikin lautaselta pois.

Lidmanin mielestä on ymmärrettävää, että tällaisia kulttuurisia tiloja halutaan ja tarvitaan. Omassa ryhmässä voidaan keskustella rauhassa tietyistä asioista, mistä ei muualla voisi.

”Keskustelijoiden kannattaa muistaa, että he eivät voi eristää itseään muusta maailmasta. Riski on, että yhteisöllisyys kääntyy kuplan ulkopuolella olevia vastaan.”

Ainoa keskustelu, mihin ei puututa, onkin naissukupuoleen alentuvasti tai jopa vihamielisesti suuntautuva puhe. Veljien kesken jaetaan katkerien muistojen ryydittäminä halveksuvia mielipiteitä naisista.

Tulevaisuudessa ryhmään tullaan mahdollisesti lisäämään mahdollisuus anonyymitarinoihin. Naistenhuoneella suosituksi nousseet anonyymitarinat tarkoittavat tarinoita, joita ryhmän jäsenet kirjoittavat ja julkaisevat anonyymisti moderaattoreiden kautta. Tarkoitus on helpottaa keskustelua kipeistä aiheista.

Kieksin mielestä jaottelu miesten ja naisten ryhmiin ei ole vanhanaikaista.

”Uskon että monisukupuolisuus on ohimenevä ilmiö. Itse olen sen verran vanhollinen tai realisti, että uskon vain kahteen sukupuoleen. On vain nainen ja mies. Luonto on asiat näin luonut.”

Lidman taas kokee, että tämänkaltaisen ajattelun pitäisi olla nyky-yhteiskunnalle vierasta. Tärkeää olisi tukea yksilöitä ymmärtämään, että heillä on laajemmat mahdollisuudet.

”Tämä ei tarkoita, että kaikki miehet pitäisi pakottaa balettitunneille, vaan että jokainen löytäisi sen oman reittinsä tulla hyväksytyksi semmoisena kuin itse on. Pois roolista ja kohti identiteettiä.”

Teksti ja kuvitus: Tuomas Kiuru

Tuomas Kiuru on jääkiekkoa, punttisalia sekä kirjontaa harrastava vegaani.

1 Comment

  1. Chesteri

    No voi ei, kun taas miehet vaan solvaa ja alistaa ja raiskaa naisia miestenhuone-ryhmässä. Huomaa taas miten uhriutuneen feministin kirjoittama teksti. Ihan yhtälailla Naistenhuone-ryhmässä on miestenpilkkaa, kuin miesten huoneella on naistenpilkkaa. Yhtä vähän siihen puututaan kummassakin ryhmässä.

Comments are closed.