Ylös, ulos ja satulaan – Työmatkapyöräily tuo tehoa työpäivään

Ulkoilmaa, liikuntaa ja vuodenaikojen tahdissa muuttuvia maisemia. Tästä kaikesta on mahdollisuus nauttia samalla kun pyöräilee työpaikalle. Suomen ympäristökeskuksen kansalaisbarometrin mukaan työmatkapyöräilyn suosio on kasvanut, ja työmatkoista noin 20 prosenttia tehdään pyörällä. 

Työmatkapyöräilijä asuu useimmiten pikkupaikkakunnalla
Työssäkäyvän suomalaisen työmatkan pituus on keskimäärin 12 kilometriä. Työpaikalle kuljetaan useimmiten autolla. Sillä ajetaan lyhyitäkin, jopa alle 10 kilometrin työmatkoja.

Tyypillinen työmatkapyöräilijä on 30-39-vuotias henkilö, joka asuu pikkupaikkakunnalla. Innokkuus työmatkapyöräilyyn vaihtelee paikkakunnittain. Esimerkiksi oululaiset pyöräilevät 24 prosenttia työmatkoista, Helsingissä vastaava luku on yhdeksän.

Meidän suomalaisten kannattaisi innostua hyötyliikunnasta nykyistä enemmän.

Taluta pyörä junaan – hyödynnä joukkoliikennettä
Työmatkapyöräilyn haastaja yksityisautoilun lisäksi on joukkoliikenne. Mitä helpompi suomalaisen työssäkävijän on hypätä joukkoliikennevälineeseen, sitä harvemmin hän valitsee kulkuneuvokseen polkupyörän.

Joukkoliikenne on alettu mieltämään yhä enemmän arkiliikuntaa helpottavana tekijänä.  Tähän liittyen vuoden 2017 pyöräilyteko -tunnustuksen saivat Helsingin seudun liikenne ja VR päätöksestään sallia pyörien kuljetus lähijunissa myös ruuhka-aikoina.

Turvalliseksi koettu reitti kannustaa liikkumaan
Yksi tärkeimmistä työmatkapyöräilyn innokkuuteen vaikuttavista tekijöistä on pyöräilijän kokemus työmatkareitin turvallisuudesta. Turvallisuustekijöitä ovat muun muassa reitin ruuhkaisuus, ajoneuvojen nopeudet ja valaistus.

Asianmukainen viestintä helpottaa pyörän satulaan siirtymistä. Pyöräilijät pitävät tärkeänä sitä, että he saavat ajantasaista tietoa ajoreiteistä ja mahdollisista poikkeusjärjestelyistä sen varrella.

Työmatkapyöräily tuo tehoa työpäivään
Tutkimusten mukaan työmatkapyöräilijä on tyytyväisempi työmatkaansa kuin autoa tai joukkoliikennettä käyttävä työntekijä. Lisäksi selvitysten mukaan ne, jotka tulevat liikkumalla töihin, ovat keskimäärin tehokkaampia työntekijöitä kuin autoa tai joukkoliikennevälinettä käyttävät.

Pyöräily ylläpitää sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä suorituskykyä. Samalla se vilkastuttaa verenkiertoelimistön toimintaa. Pyöräily kuormittaa niveliä vain vähän, ja siksi se sopii kuntoilumuotona monelle.

Pyöräile enemmän, sairasta vähemmän
Pyöräilevä työntekijä sairastaa vähemmän ja kokee työnsä vähemmän stressaavana kuin autolla tai joukkoliikennevälineellä töihin saapuva kollegansa.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2014 tekemän julkaisun mukaan sairauspoissaolojen aiheuttama menetetyn työpanoksen kustannus on noin 3,4 miljardia euroa. Työmatkapyöräilyn lisääminen omaan arkeen on erinomainen tapa lisätä arkiliikuntaa ja edistää kansanterveyttä.

Fiksu työnantaja kannustaa työntekijöitä liikkumaan
Työmatkapyöräilyn tukeminen on sijoittamista henkilöstön hyvinvointiin ja siten yrityksen tulevaisuuteen.

Työnantaja voi kannustaa työntekijöitä työmatkapyöräilyyn huolehtimalla ensisijaisesti siitä, että työntekijöiden sosiaalitilat ja pyöräparkit ovat asianmukaisesti järjestetyt.

Työnantajalla on mahdollisuus tarjota työntekijälle työasiointi- tai työsuhdepyörää sekä pyörähuoltoa. Mahdollisuuksien mukaan työnantaja voi sopia myös liukuvan työajan käytöstä kannustimena työmatkapyöräilyyn.

Sähköavusteiset pyörät tuovat uuden ulottuvuuden työmatkapyöräilyyn
Sähköavusteiset pyörät ovat tulleet ryminällä markkinoille. Ne sopivat kaikille työmatkapyöräilijöille kunnosta riippumatta.

Sähköavusteinen pyörä auttaa pyöräilijää mäessä: sähkömoottorista on hyötyä, kun työmatkapolkija ei halua juurikaan hikoilla tai työmatka on pitkä.

Myös liikenne – ja viestintäministeriö on huomannut sähköavusteisten polkupyörien kansanterveydellisen hyödyn ja on ehdottanut 400 euron suuruista hankintatukea sähköavusteisen polkupyörän hankintaan vuosille 2018–2021.

Työmatkapyöräily rakentaa vihreämpää tulevaisuutta
Liikennepäästöt muodostavat merkittävän osan ihmiskunnan hiilijalanjäljestä. Eritoten henkilöautoista syntyneiden päästöjen, vähentämisellä on ratkaiseva vaikutus ilmastotavoitteiden edistämisessä. Työmatkapyöräily parantaa ilmanlaatua ja vähentää  kaupunkiliikenteen melusaastetta.

Ympäristö kiittää joka kerta, kun auto vaihtuu pyörään. Tämän vuoksi työmatkapyöräilijä paitsi edistää omaa hyvinvointiaan, toimii myös muutosagenttina vihreämpään tulevaisuuteen.


Kiinnostuitko työmatkapyöräilystä? Viisi vinkkiä, joilla pääset alkuun:

  1. Haasta omat tottumuksesi. Työmatkarutiineja kannattaa pysähtyä pohtimaan. Kokeile kuukauden ajan vaihtaa auto polkupyörään.
  2. Aloita pienin askelin. Taita osa työmatkasta mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennevälineellä, jos työmatkan pituus arveluttaa.
  3. Panosta huoltoon ja varusteisiin. Kun pyöräsi on huollettu ja poljet säänmukaisissa varusteissa, matka taituu turvallisesti ja sujuvasti.
  4. Kimpassa on kivempaa. Positiivinen ryhmäpaine kannustaa työmatkapyöräilyyn. Haastakaa työ- tai kaveriporukassa toinen toisenne liikuntatempauksiin. Näitä voivat olla vaikkapa kilometrikisat tai autoiluvapaat työpäivät.
  5. Löydä omat kannustimesi työmatkapyöräilyyn. Vaihtelevat maisemat, kunnon kohoaminen tai ajansäästö. Mikä on sinun juttusi arkiliikunnan ylläpidossa?


Työmatkapyöräilyn hyödyistä ja uusista tuulista kertoivat GoExpo-messuilla Motivan asiantuntija Helena Suomela ja Suomen Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kuva: Free stock images

Lisää aiheesta:
www.fiksustitoihin.fi

http://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Ratkaisujablogi/Anna_StrandellKaupunkeja_kannattaa_kehit(44431)

https://www.liikennevirasto.fi/tilastot/henkiloliikennetutkimus#.WsSO8YhuaUk

https://www.yrittajat.fi/uutiset/504895-sairauspoissaolot-rokottavat-suomalaisyrityksilta-miljardeja

http://stm.fi/documents/1271139/1332445/Menetetyn+ty%C3%B6panoksen+kustannus+2+%282%29+%282%29.pdf/63af9909-0232-474d-bf2e-aa4c50936c33